Her finner du krav og kriterier som vil hjelpe deg å anskaffe produkter som ikke bidrar til at avskoging og skogdegradering av tropisk skog skjer på måter som ikke anses bærekraftig. Avskoging fra tropisk skog utgjør 11 prosent av de årlige totale klimagassutslippene, ifølge den siste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC). FN er tydelige på at hvis verden skal greie å begrense den globale oppvarmingen til to grader må vi bremse – og til slutt stanse – avskogingen. Norske myndigheter har derfor vedtatt et mål om å redusere utslipp av klimagasser fra avskoging og skogdegradering i utviklingsland, i samsvar med bærekraftig utvikling. Du kan lese mer om Norges klimamål i St.meld. 41 (2016-2017): Klimastrategi for 2013 - norsk omstilling i europeisk samarbeid (åpnes i ny fane).
I tillegg til konsekvensene som avskoging har for klima, truer ødeleggelser av regnskogen selve livsgrunnlaget for noen av verdens fattigste. Regnskogen er inntektskilde for over en milliard mennesker og hjem for mange av verdens utrydningstruede dyr. Konflikter med urfolk og dårlige arbeidsforhold forekommer også i forbindelse med avskoging.
Dyrking av soya og utvinning av palmeolje er en viktig årsak til avskoging av tropisk regnskog i Sør-Amerika (soya) og i Sørøst-Asia (palmeolje). Det er derfor relevant å stille krav til matprodukter som inneholder disse råvarene (direkte eller indirekte). Kriteriene i denne kategorien inkluderer krav til soya og palmeolje i kraftfôr til egg, kjøtt- og meieriprodukter, og til palmeolje i matprodukter generelt.
Disse kravene og kriteriene er relevant å bruke når det skal kjøpes inn egg, meieri- og kjøttprodukter som kommer fra dyr som har blitt fôret på kraftfôr, og produkter med palmeolje. Palmeolje finnes i for eksempel bakervarer, brød og rundstykker, frossenmat, sjokolade og is.