Dette kravet er relevant for virksomheter som har mål om en viss mengde økologisk. Her er det egentlig to krav: Det skal tilbys økologiske produkter for de matproduktene som fremkommer av produktlisten jf bilag x. Og de tilbudte økologiske produktene skal tydelig fremkomme av det elektroniske bestillingssystemet slik at de også blir tilgjengelige.
Det anbefales at virksomhetene knytter kravet til en helhetlig strategi på området slik at de som gjør avrop oppfordres til å bestille økologiske alternativer.
I mange tilfeller er økologiske produkter dyrere enn konvensjonelle alternativer. Dette kan føre til at det gjøres relativt få avrop på økologiske produkter, selv om de er tilgjengelige i avtalesortimentet slik dette kravet presiserer. Oppdragsgivere bør ved bruk av dette kravet også bruke kontraktsvilkår for statistikk slik at de kan følge opp hvilke varer det faktisk gjøres avrop på. Oppdragsgiver bør også samarbeide med leverandøren i kontraktsperioden om å nå målene om økt andel økologiske produkter.
Markedsundersøkelser og leverandørdialog er nyttig for å identifisere produkter som er økologiske og rimelige slik at dette ikke blir en kostnadsdriver.
Ut fra oppdragsgiver mål og strategi kan det være ønskelig å kombinere krav om at det skal tilbys økologiske produkter i tillegg til konvensjonelle produkter for en varegruppe (basis) og ønske om at det skal tilbys kun økologiske produkter for en annen varegruppe (avansert). I tillegg kan det være ønskelig å premiere leverandører som kan tilby økologiske produkter for en siste varegruppe (spydspiss).
Oppdragsgivere med egen elektronisk handelsplattform:
Dersom oppdragsgiver benytter egen elektronisk handelsplattform kan kravet kombineres med Difis EHF-katalogmal.
Bruk av tildelingskriterium:
Dette tildelingskriteriet må kombineres med «krav til økologiske produkter» på basis og/eller avansert nivå.
Kravspesifikasjonen må opplyse om historisk eller forventet innkjøpsvolum. Dette er viktig for at leverandøren skal forstå hvordan tildelingskriteriet evalueres.